Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

De hybride warmtepomp: een goed alternatief voor duurzamer verwarmen?

Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2024

Veel huiseigenaren zijn op zoek naar manieren om hun verbruik en hun impact op het milieu te verminderen. De transitie naar duurzamere systemen kan echter complex zijn, vooral bij oudere woningen. Voor wie al hoogperformante isolatie heeft is er een oplossing: de hybride warmtepomp.

Uw huis volledig verwarmen met een warmtepomp is alleen rendabel als uw woning perfect geïsoleerd is. Maar niet iedereen heeft een nieuw huis of de middelen voor een grondige renovatie.

Dat plaatst u in een delicate positie. Aan de ene kant wilt u energiekosten verlagen en u huis duurzamer verwarmen. Aan de andere kant wilt u geen dure renovatiewerken uitvoeren.

Hebt u al wat geïsoleerd, maar voldoet uw huis nog niet aan de strenge normen voor een zuiver elektrische warmtepomp? Dan vormt een hybride warmtepomp een betaalbaar en milieuvriendelijker alternatief.

Het beste van 2 werelden

Een hybride warmtepomp combineert 2 technologieën: een warmtepomp en een klassieke stookketel. U gebruikt dus zowel fossiele brandstoffen als hernieuwbare energie.

In een hybride systeem komt u ketel in actie zodra de vraag naar warmte bijzonder hoog is of de buitentemperatuur erg laag. Een slim gestuurd hybride systeem kiest op elk moment de meest rendabele verwarmingsmodus.

Elektrische warmtepomp bij zacht weer

Bij milde buitentemperaturen werkt alleen de warmtepomp . Ze haalt 75% van haar energie gratis uit de omgeving, en zelfs 100% als u haar gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

Gasketel bij koud weer

Als het kwik daarentegen daalt en de verwarmingsbehoefte toeneemt, neemt de ketel het over of vult hij de warmtepomp aan.

Upgrade of renovatie?

Er zijn twee mogelijke scenario's.

  • Voldoet uw ketel nog steeds aan de nieuwste normen. Dan kunt u kiezen voor een hybride systeem als aanvulling op je bestaande installatie.
  • Is uw ketel verouderd en aan vervanging toe? Dan is dit de ideale gelegenheid om de installatie van een volledig hybride systeem te overwegen.

Voorbeeld van de upgrade van een bestaand verwarmingssysteem.

Voordelen en nadelen van hybride systemen

Hoewel hybride systemen veel voordelen hebben, is het belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen. Hier volgen de belangrijkste voor- en nadelen van deze systemen:

PRO

CON

Redelijke investering

Het grote voordeel van hybride systemen is dat ze duurzamer verwarmen mogelijk maken met een lagere investering. In veel gevallen is het mogelijk om het bestaande verwarmingssysteem (ketel, leidingen en radiatoren) te behouden.

Premies

U kunt ook premies ontvangen voor de installatie van deze systemen.

Energie-efficiëntie

Hybride systemen maken hoofdzakelijk gebruik van hernieuwbare energie, aangevuld met fossiele energie bij piekbelasting. De goedkoopste energiebron heeft altijd de voorkeur, afhankelijk van de context.

Thermisch comfort

Doordat de ketel het overneemt wanneer de verwarmingsbehoefte toeneemt, hebt u altijd de ideale temperatuur in huis. Ook op koude winterdagen.

Levensduur

Afwisselen tussen de 2 systemen verlengt hun levensduur. En als een van de systemen uitvalt, neemt het andere het over.

Uitbreidbaarheid

Hybride systemen kunnen worden aangesloten op zonnepanelen en zijn geschikt voor groen gas, waterstof of toekomstige investeringen zoals een betere isolatie.

Onderhoud

De aanwezigheid van 2 energiebronnen maakt deze systemen complexer, wat kan leiden tot hogere onderhoudskosten.

Benodigde ruimte

Hybride warmtepompen hebben meer ruimte nodig dan conventionele systemen.

Fossiele brandstoffen

U blijft afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Lawaai

De buitenunit van de warmtepomp kan geluid genereren, wat storend kan zijn voor sommige gebruikers of voor de buren.

Elektrische aansluiting

In sommige gevallen vereist de installatie een upgrade van de elektrische aansluiting van de woning, wat extra kosten met zich meebrengt.

Terugverdientijd

De tijd die nodig is om de initiële investering terug te verdienen, is langer. Dit is afhankelijk van de lokale energietarieven en van uw mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Gecombineerd of gescheiden systeem?

Er zijn 2 soorten hybride systemen:

  • 2-in-1-systemen: deze combineren een warmtepomp en een ketel op brandstof in één apparaat.
  • Splitapparaten: deze bestaan uit 2 aparte units. Een warmtepompeenheid wordt naast een bestaande of nieuwe ketel geplaatst.

15 jaar om vooruitgang te boeken

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft u geen complete renovatie uit te voeren om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. In werkelijkheid telt elke kleine ingreep.

Veel huishoudens hebben al het een en ander gedaan om hun energieverbruik te verbeteren, zoals isoleren van het dak en de kruipruimtes of vervangen van de ramen.

In dat geval kan een hybride systeem de volgende stap zijn naar een duurzamere woning. Het geeft je 15 jaar de tijd (de gemiddelde levensduur van een ketel) om nog sterker te evolueren in de richting van een koolstofneutrale verwarming.

Verplicht in Nederland in 2026

In Nederland worden hybride warmtepompen vanaf 2026 de minimumnorm voor de verwarming van woningen. Bij het vervangen van centrale verwarmingssystemen wordt het verplicht om te kiezen voor een duurzamer alternatief, zoals een hybride warmtepomp.

Een interessant compromis voor oudere gebouwen

Ondanks enkele nadelen zijn hybride systemen in veel opzichten een aantrekkelijke optie. Ze bieden een goed compromis tussen prijs, energie-efficiëntie en thermisch comfort.

Hybride systemen bieden een basis voor toekomstige verbeteringen op het gebied van energiebesparing en milieuvriendelijkheid. Door uw huis bijvoorbeeld beter te isoleren, zult u vaker de warmtepomp kunnen inschakelen en zo geld besparen.

Deze technologie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van een koolstofneutrale samenleving tegen 2050. Hybride systemen maken een geleidelijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen mogelijk, terwijl ze aangepast zijn aan de beperkingen van oudere gebouwen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.