Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe verminder ik het energieverbruik van mijn laptop, pc, smartphone en tablet?

Desktop, laptop, smartphone of tablet, wie kan nog zonder? Helaas verbruiken ze behoorlijk wat energie en hebben ze een impact op het milieu. Wie er oordeelkundig mee omgaat, kan toch wat beknibbelen op de elektriciteitsfactuur.

En voor het milieu houdt u uw toestellen best lang genoeg. Zo bespaart u niet alleen op natuurlijke hulpbronnen, maar ook op de energie die nodig is om ze te fabriceren.

Hier alvast enkele tips & tricks voor aankoop en gebruik van multimediatoestellen.

Slimme aankoop doet verbruik dalen

Algemeen

  • Vermijd om meer toestellen te kopen dan nodig.
  • Indien mogelijk, verleng de levensduur van uw toestellen in plaats van ze te vervangen. Koop bijvoorbeeld een nieuwe batterij voor uw smartphone of voorzie uw pc met een bijkomend centraal geheugen of een tweede harde schijf.
  • Vervang uw informaticatoestellen zo laat mogelijk. Geef uw oude toestellen een tweede leven door ze bijvoorbeeld aan een vereniging te schenken!

Pc: desktop of laptop?

Verkies een laptop boven een desktop. Een laptop vergt 75% minder materiaal voor de fabricage en verbruikt 70% minder energie voor het gebruik: 55 kWh/jaar (ca. € 10 in plaats van 200 kWh (ca. € 40).

Laptop, tablet of e-reader?

Kies het toestel dat het beste voldoet aan uw eisen. Gebruikt u het internet alleen om websites te bezoeken of uw e-mails te verwerken? Kies dan voor een tablet. Wilt u e-books lezen? Koop dan een e-reader: die verbruikt namelijk een pak minder.

Randapparatuur: schermen, scanners, routers, printers

  • Let op het label en kies voor energiezuinige randapparaten die aansluitbaar zijn via een USB-poort. Vermijd draadloos (geen herladen nodig) en multifunctioneel (printer-scanner-copier-fax-telefoon).
  • Druk documenten alleen af als het echt nodig is.

Tips om energiezuinig te computeren

Tablet

Gebruik zoveel mogelijk uw tablet in plaats van uw pc.

Tablet en laptop

  • Verleng de levensduur van uw lithium-ion-batterijen door ze niet helemaal te ontladen. Laad ze ook niet voor de volle 100% als u het toestel een week of langer niet gebruikt. Het beste is een niet-gebruikte Li-ion batterij voor 70% geladen te laten.
  • Gebruik de energiebesparende functies van uw pc en tablet en laat ze automatisch in waakstand gaan.

Wifi-router en Bluetooth-randapparatuur

  • Schakel uw wifi-router en Bluetooth-verbindingen uit wanneer u ze niet gebruikt. Doe hetzelfde met alle andere randapparatuur.
  • Draadloze technologieën (wifi of 4G) en online-opslag (de ‘cloud’) verbruiken heel wat meer energie dan bekabelde netwerken. Sluit uw pc zo vaak mogelijk aan via kabel (Ethernet).

Beeldscherm

  • Stel de lichtsterkte van uw LCD-scherm zo laag mogelijk in (en bespaar tot 40% !).
  • Verwijder screensavers, programma’s die sierlijke tekeningen maken op het scherm als uw pc in waakstand staat. Screensavers dienen om kathodeschermen te beschermen tegen slijtage, maar hebben geen enkel nut meer op LCD-schermen.

Wist u dat?

  • Bepaalde smartphones zouden meer elektriciteit verbruiken dan een koelkast. Er is nl. ook stroom nodig om te surfen op het internet of iets te downloaden. Die acties vergen namelijk de activering van routers en servers, de overdracht en opslag van gegevens, enz.
  • Een toestel dat niet behoorlijk werkt, is vaak een bron van verspilling. Smartphones zijn bvb. vaak overbelast door een massa applicaties die op de achtergrond draaien, meestal zonder dat we het weten, en die de batterij veel sneller doen leeglopen.
  • Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) slorpen vandaag niet minder dan 1 500 tWh (terawattuur) per jaar op, of 10% van de wereldwijde elektriciteitsproductie.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.