Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe volg ik mijn elektriciteitsverbruik op per toestel?

Laatst bijgewerkt op 22 juli 2024

U vraagt zich misschien af hoeveel uw oude koelkast verbruikt of hoeveel een elektrische laadbeurt in feite kost? Of u nu een analoge of een digitale meter hebt, er bestaan vandaag oplossingen waarmee u het stroomverbruik van al uw toestellen nauwkeurig in het oog kunt houden en beheren.

Met een energiebeheersysteem

Hebt u een slimme meter? Dan kunt u op die meter een energiebeheersysteem of Customer Energy Management System (CEMS) aansluiten. Die systemen bestaan over het algemeen uit één of meerdere randapparaten die verbonden zijn met software voor de analyse en het beheer van het verbruik.

Sommige leveranciers bieden u de mogelijkheid om zowel uw totale verbruik op te volgen als uw injectie of uw elektriciteitsverbruik per toestel. Daarvoor moet u evenwel investeren in bijkomende, individuele randapparatuur. Het is namelijk niet mogelijk om het verbruik per toestel  te monitoren door enkel gebruik te maken van de poort P1 van de meter.

Er bestaan ook systemen waarmee u op één platform alle types verbruik kunt monitoren: elektriciteit, gas, water of aardolie.

Smart Plug aangesloten op een huishoudelijk stopcontact.

Mijn elektriciteitsverbruik actief beheren

Met energiebeheersystemen kunt u ook uw stroomverbruik actief beheren. Een paar mogelijkheden op een rij.

  • Een lijst samenstellen met  toestellen die u eerst moet uitschakelen wanneer u overmatig verbruik vaststelt.
  • Meldingen krijgen wanneer toestellen in- of uitgeschakeld zijn.
  • Kopen en verkopen van stroom in functie van de dynamische tarieven .
  • Slim controleren van de opstart van toestellen zoals accu’s of laadpalen.

Hoe kiest u het geschikte energiebeheersysteem?

Let daarbij op een aantal elementen. Een paar tips om u wegwijs te helpen.

  1. Functies: Bepaal welke functies u nodig hebt zoals het opvolgen  van het verbruik per toestel en van de injectie, of tools voor prognoses of optimalisering.
  2. Compatibiliteit: Check of het CEMS compatibel is met de uitrusting waarover u beschikt. Die systemen vergen gewoonlijk een internetverbinding (wifi of kabel) of andere communicatieprotocollen zoals Zigbee of Z-Wave.
  3. Gebruikersinterface: Kies een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Ga na of u met het systeem gepersonaliseerde boordtabellen kunt aanmaken.
  4. Ontwikkelingsmogelijkheden: Ga voor een systeem dat zich aanpast aan uw evoluerende behoeften. Controleer of het mogelijk is om nieuwe functies of uitrusting toe te voegen.
  5. Veiligheid: Ga na of het systeem sterk beveiligde functies biedt. Check of het systeem conform is met de geldende normen op het vlak van cyberveiligheid.
  6. Support en onderhoud: Informeer naar de klantenservice en de technische bijstand. Controleer hoe vaak het systeem wordt bijgewerkt.
  7. Totale kostenplaatje: Beoordeel de initiële kost, de onderhoudskosten en de kosten voor updates. Voor sommige tools betaalt u niet alleen voor de aanschaf ervan, maar ook voor de applicaties of clouddiensten.

NB

Sommige constructeurs bieden specifieke functies aan die in uw geval misschien interessant zijn. Omdat wij neutraal willen blijven, hebben wij evenwel geen specifieke merken vermeld.

Met een wattmeter

Is het u enkel te doen om het punctueel controleren van het verbruik van een paar specifieke  toestellen? Een wattmeter of verbruiksmeter is een eenvoudige en handige oplossing om het individuele verbruik van een toestel op te volgen.

Een wattmeter wordt aangesloten tussen het stopcontact en het elektrische toestel. U krijgt het verbruik van het toestel in gebruik rechtstreeks te zien op het scherm van de wattmeter.

De geconnecteerde wattmeters zijn vernuftiger. U kunt er ook een applicatie mee gebruiken om gegevens of automatiseringsfuncties te visualiseren.

Via het schakelbord

U kunt ook opteren voor een geconnecteerd schakelbord om de verbruikte energie te meten op verschillende circuits in de woning (elektrische verwarming, klimaatregeling, sanitair warm water, stopcontacten, verlichting en ander verbruik).

Op uw schakelbord moet u een module laten installeren die is verbonden met uw internetbox. Daarna kunt u stroomschakelaars plaatsen op de posten  die u wilt controleren. De gegevens zijn dan toegankelijk op uw smartphone of computer.

Module voor de monitoring van het verbruik op het schakelbord.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.