Een energieaudit is een gedetailleerde beschrijving van de energieprestaties van uw woning, uitgevoerd door een auditor die door Leefmilieu Brussel wordt erkend. De officiële naam van deze procedure is Energieadviesprocedure (EAP). Verwar dit niet met het EPB-certificaat of de verwarmingsaudit!
Met behulp van gespecialiseerde software beoordeelt de auditor de energieprestaties van uw woning door de verwarming, de warmwaterproductie, de isolatie, de ventilatie enz. te onderzoeken. Zo kan hij de eventuele zwakke punten van uw woning opsporen en persoonlijk advies geven om uw energieverbruik te rationaliseren.
Dankzij de EAP-energieaudit (Energieadviesprocedure) krijgt u een beeld van de kwaliteit van uw energie-installaties en uw dagelijkse gewoonten. Na de audit krijgt u persoonlijk advies en cijfergegevens om u te helpen bewuster om te springen met energie.
U kan kiezen voor een volledige audit of een audit die op specifieke elementen wordt toegespitst.
1. De voorbereiding: verzamel – vóór de auditor langskomt – informatie over uw woning: bouwjaar, energiefacturen, verwarmingstype, onderhoudsattest van de verwarmingsinstallatie, plannen van de woning enz.
2. De audit: eerst wordt de informatie geanalyseerd die u over uw woning hebt verzameld. Daarna worden bij een volledige audit de volgende elementen gecontroleerd:
3. Het verslag: alle gegevens die tijdens de audit zijn verzameld, worden ingevoerd in een gespecialiseerd softwareprogramma. Met behulp van die applicatie wordt aan alle geanalyseerde elementen een label van A tot E toegekend. Op basis daarvan doet de auditor aanbevelingen en stelt hij een prognose op van de situatie alsu deze aanbevelingen zou volgen. Tot slot stelt hij een verslag op, waar hij zijn eventuele opmerkingen aan toevoegt.
De door Leefmilieu Brussel erkende energieauditors moeten bovenop hun basisopleiding en hun ervaring in het veld nog een theorie- en praktijkopleiding volgen. Daarna moeten ze slagen voor een examen m.b.t. de verschillende elementen van de energieaudit en het gebruik van de software die in het kader van de Energieadviesprocedure wordt gebruikt.
Een energieaudit kost gemiddeld tussen 300 en 700 euro, afhankelijk van de gekozen auditor en de omvang van de audit. Opsteker: het Gewest kent via Leefmilieu Brussel een energiepremie toe. Die premie bedraagt 50% van de auditfactuur, ongeacht uw inkomen. Dit bedrag wordt echter wel begrensd op 400 euro.
Verwar de energieaudit niet met:
Na amper 3 maanden is de energiefactuur al gehalveerd. Een knap resultaat dat nog jaarlijks zal verbeteren. Wat zijn de sleutels tot dat succes?
Na zes maanden sluiting en een volledige hernieuwing van de energie-installaties heeft het gemeentelijk zwembad van Watermaal-Bosvoorde opnieuw de deuren geopend. Een investering van meer dan € 860 000!
Lees volledige getuigenisSchrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.