Een zonneboiler is een installatie die gebruikmaakt van de zonnestraling om water te verwarmen. Goed voor milieu én portemonnee, want:
De bezonning van 1m2 dakoppervlakte in onze contreien komt overeen met 100 l stookolie of 100 m3 aardgas (zo’n 1000 kWh) per jaar. Over het algemeen wordt zo 50 tot 70% van het water verwarmd dat in de keuken of de badkamer wordt verbruikt. De rest wordt dan geproduceerd met een aanvullend waterverwarmingssysteem.
Door dit warme water onmiddellijk in een wasmachine of vaatwasser te gebruiken, kan ook het stroomverbruik van deze toestellen om water te verwarmen worden uitgeschakeld en wordt de wascyclus verkort. Weliswaar mits een aantal voorzorgsmaatregelen wordt getroffen.
Het piekrendement van een collector wordt bereikt op een zomermiddag bij onbewolkte hemel, wanneer de collector perfect naar het zuiden is gericht.
Maar ook de rest van het jaar en bij bewolkte hemel haalt de collector gedurende een groot deel van de dag nog een behoorlijk rendement, ook als hij naar het oosten of het westen is gericht.
Een optimaal rendement wordt bereikt als de collector een hoek van 35° met de horizon vormt, maar ook met collectoren die verticaal tegen een gevel worden bevestigd zijn goede resultaten mogelijk.
Voor het basismodel van een zonneboiler, d.w.z. voor 4 personen, met 3 à 5 m2 zonnecollectoren en een warmwaterreservoir van 200 à 300 liter moet u rekenen op € 4 500 tot € 6000, incl. btw en plaatsing. Om u te helpen bij deze investering kent het Brusselse gewest een RENOLUTION-premie toe, die in sommige gemeenten nog wordt aangevuld.
Is mijn dak wel geschikt is voor een zonneboiler?
Dit kunt u makkelijk online nagaan volgens het gewest waar u woont:
De zonneboiler absorbeert het zonlicht met behulp van thermische panelen op het dak, de zogenaamde zonnecollector, en zet dit licht om in warmte.
Met een (circulatie)pomp wordt deze warmte vervolgens overgebracht naar een waterreservoir. Deze uitwisseling wordt gestuurd door de warmteregelaar, maar alleen als de temperatuur in de collector hoger is dan die van het water in het reservoir.
Dankzij dit systeem verspilt de circulatiepomp geen stroom. Anderzijds wordt op die manier ook oververhitting voorkomen
Bij onvoldoende bezonning, is een aanvullend verwarmingssysteem nodig om het water op de gevraagde temperatuur te brengen. Zodoende kan dus het hele jaar door sanitair warm water met een constante temperatuur worden geproduceerd.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.