Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is groen gas?

In tegenstelling tot aardgas dat afkomstig is uit de bodem, wordt groen gas door de mens vervaardigd. Het wordt verkregen door het zuiveren van biogas. Dit ontstaat na omzetting van organisch materiaal door bacteriën.

Groen gas is dus hernieuwbare, duurzame energie die op precies dezelfde manier kan worden aangewend als aardgas. In België wordt het nog weinig geëxploiteerd, maar in Duitsland, Oostenrijk en Nederland is dit wel al meer het geval. 

Hoe wordt groen gas geproduceerd?

Om dat te begrijpen, is er eerst een woordje uitleg nodig over het proces van de biomethanisering. Wanneer anaerobe bacteriën (die zonder zuurstof leven) organisch materiaal afbreken, produceren ze:

  • een residu genaamd digestaat;
  • biogas, dat voornamelijk bestaat uit methaan.

Op basis van dit volkomen natuurlijke verschijnsel (waar te nemen op de bodem van vijvers, in rijstvelden en zelfs in de maag van herkauwers!) hebben wetenschappers apparatuur ontwikkeld om de ideale omstandigheden voor biomethanisering na te bootsen.

Dankzij deze systemen kan afval van boerderijen, voedingsindustrie of zuiveringsinstallaties benut worden:

  • het digestaat wordt gebruikt als meststof;
  • biogas wordt, na behandeling om koolstofdioxide, zwavel en vocht te verwijderen, biomethaan. Ofwel wordt dit gebruikt als groen gas of als brandstof (CNG). Maar het kan ook worden omgezet in warmte en elektriciteit met behulp van een warmtekrachtkoppelingseenheid.

Wat is het verschil tussen groen gas en aardgas?

Afgezien van de productiemethode is er geen groot verschil tussen groen gas en aardgas. Groen gas kan op dezelfde manier als aardgas worden aangewend, zonder dat daarvoor aanpassingen nodig zijn aan uw toestellen of installatie.

Groen gas is even veilig als aardgas. Net zoals bij aardgas, voegen we er trouwens ook een karakteristieke geur aan toe, zodat eventuele lekken kunnen worden opgespoord.

Hoe kan ik groen gas kopen?

Groen gas staat in België nog in de kinderschoenen. Zo bijvoorbeeld biedt geen enkele energieleverancier momenteel een contract voor ‘groen gas’ aan, hetgeen wel het geval is voor groene stroom.
In Frankrijk en Nederland verkopen sommige leveranciers hun klanten al 100% of gedeeltelijk groen gas aan. Op een bepaald moment zal er dus ook groen gas in België komen.

Voorlopig is er in ons land één tankstation dat volledig draait op biomethaan.

Wat is het potentieel van groen gas in België?

Een studie van gas.be, de vereniging van Belgische transport- en distributiebeheerders van aardgas, schat dat groen gas ongeveer 10% van het huidige aardgasverbruik in België voor zijn rekening zou kunnen nemen.

Het potentieel is bijzonder hoog in Wallonië (53%) en Vlaanderen (46,5%). In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ligt dit uiteraard lager, omdat daar minder landbouwbedrijven zijn (belangrijkste bron van biogas). In Wallonië zou een op de twee huishoudens van groen gas kunnen worden voorzien.

Om dit potentieel ten volle te benutten, zijn investeringen in het net noodzakelijk. Toch zou het huidige gasdistributienet al 2/3 van deze biogasproductie kunnen opvangen.

Circulaire economie

Qua productie is biomethaan vooralsnog zowat 4 keer duurder dan aardgas. Voorstanders benadrukken echter dat hierbij niet alleen de geproduceerde energie in aanmerking komt, maar ook alle positieve neveneffecten:

  • vermindering van broeikasgassen;
  • productie van niet-variabele energie die kan worden opgeslagen;
  • aanzetten tot een ecologische transitie in de landbouw;
  • creatie van lokale werkgelegenheid;
  • bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • enz.

Ze vragen dan ook politieke steun om dit systeem te financieren. Een van de voorstellen is de invoering van een koolstofbelasting op fossiele brandstoffen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.