Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Zijn groepsaankopen voor energie voordeliger?

Samen staan we sterker: dat is het principe achter groepsaankopen voor energie. Hierbij doet een groep consumenten, die werden samengebracht via een vereniging, bedrijf of gemeente, een offerteoproep bij verschillende energieleveranciers.

De leverancier die de beste prijzen biedt, haalt de offerte en dus ook de klanten binnen.

Toch zijn de tarieven die u op die manier bij de leveranciers krijgt, niet voor alle gevallen sowieso de meest interessante. Dat blijkt althans uit een studie die de Brusselse regulator Brugel uitvoerde in 2017.

Wat zijn de voordelen van een energiegroepsaankoop? 

Het tarief

Via een groepsaankoop voor energie kunnen de consumenten de leveranciers in zekere mate onder druk zetten en een voordeliger tarief bekomen

Het gemak

Wie meedoet met een groepsaankoop voor energie hoeft zelf geen opzoekwerk te doen of formaliteiten te vervullen, want de organisator van de groepsaankoop zorgt voor alles.

Niet alleen maar voordelen 

De prijs die door de leveranciers wordt berekend, is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Wijkt uw verbruik daar sterk van af? Dan is het waarschijnlijk interessanter om een tarief te onderhandelen dat is aangepast aan uw situatie.

Slechts een beperkt aantal leveranciers antwoordt op de offerteoproepen voor groepsaankopen. Het is dus niet noodzakelijk de meest interessante leverancier die wordt geselecteerd.

Voor het gemak hoeft u het ook niet te doen. Van energieleverancier veranderen is vandaag heel eenvoudig: enkele klikken of een telefoontje en een handtekening volstaan. De wet verplicht de nieuwe leverancier om daarvoor het nodige te doen. U moet uw contract met uw oude leverancier dus nooit zelf verbreken en u hoeft geen enkele verantwoording af te leggen.

In welke gevallen zijn groepsaankopen interessant?

Geen tijd om zelf prijzen te vergelijken? Dan kan een groepsaankoop een goede oplossing zijn. Weet echter dat u ook hier voor het comfort betaalt en dat u misschien niet het meest voordelige aanbod voor uw situatie krijgt.

Groepsaankopen kunnen bovendien interessant zijn voor de aankoop van complexe producten zoals zonnepanelen.

Wist u trouwens dat u niet verplicht bent om het contract dat uiteindelijk werd geselecteerd bij de offerteoproep, af te sluiten wanneer u bent ingeschreven voor een groepsaankoop? Vergelijk dus zeker de voorgestelde tarieven met de tarieven op de markt. Daarvoor kunt u de officiële prijsvergelijkingstool van de regulator in uw gewest gebruiken.

Lees ook: Wat zijn mijn rechten tegenover een energieleverancier?

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.